22. 12. 2018.

Izbeljivanje zuba

  Blistavo beli zubi i savršen osmeh prvo je što će sagovornik primetiti na Vama.

  Izbeljivanje zuba predstavlja neinvazivnu intervenciju, koja se može raditi u stomatološkoj ordinaciji, ili kod kuće. Suštinska razlika je u dužini trajanja tretmana i jačini koncentracije aktivne supstance koja se koristi.

Stomatološka ordinacija Nešković
Stomatološka ordinacija Nešković Dent, Novi Sad

Postupak izbeljivanja zuba


  Naime, za ordinacijsko izbeljivanje zuba, koristi se gel baziran na 35% vodonik-peroksidu u trajanju od 3 puta po 15 minuta. Pre aplikacije sredstva za izbeljivanje zuba, desni i sluzokoža se zaštite posebnim polimerizacionim gelom kako bi se izbegla moguća iritacija. Aktivacija gela vrši se primenom LED lampe u trajanju od 15 minuta. Nakon prvog nanošenja gela za izbeljivanje i aktivacije isti se uklanja, i slede još maksimalno dva ciklusa izbeljivanja od 15 minuta. Nakon završenog postupka izbeljivanja, zubi se premažu alkoholnom suspenzijom hidroksiapatita koji smanjuje osetljivost zuba, a u isto vreme vrši remineralizaciju zubne gleđi.

Stomatološka ambulanta Nešković Dent - Izbeljivanje zuba
Efekti tretmana izbeljivanja zuba
  Što se tiče kućnog izbeljivanja zuba, to je vremenski dugotrajniji proces, u smislu što se splintovi nose deset do petnaest minuta tokom dana u trajanju od 7-10 dana. Ovde je znatno blaža koncentracija aktivne supstance (16% vodonik peroksid), ali sam mišljenja da je ovaj postupak daleko agresivniji što se tiče zubnog tkiva. Kada na zubnu gleđ deluje peroksid tokom desetak minuta svaki dan, ona se tokom tih deset dana iznova i iznova demineralizuje, a unutar 24h ne stigne u potpunosti da se remineralizuje. Zato se kod kućnih tehnika izbeljivanja zuba češće javlja osetljivost.

Zubarska ordinacija Novi Sad

Kakav efekat možemo očekivati

  Sam intenzitet beline koji će postići sredstvo za izbeljivanje zuba zavisi i od njegove koncetracije i od vremena koji ostvaruje u kontaktu sa zubom, ali isto tako i od samog zuba. Uvek predhodno tretirani odnosno izbeljivani zubi imaju slabiji intenzitet i efekat izbeljivanja u odnosu na zube koji se prvi put izbeljuju. Takođe kod ekstremnih prebojenosti izazvane različitim lekovima (tetraciklini) vrlo teško se može postići adekvatan estetski učinak.

Zubarska ambulanta Nešković Dent, Novi Sad


  Svako izbeljivanje zuba, zahteva individualni pristup pacijentu. Zato nemojte dozvoliti sebi da zube izbeljujete u kozmetičkim salonima sa neproverenim preparatima, na neodgovarajućoj stolici koja nema mogućnost usisavanja viška pljuvačke koja se stvara tokom intervencije. Svako od nas želi da su mu zubi pre svega zdravi i da takvi i ostanu, a sa neproverenim materijalima Vi nemate nikakvu garanciju da će zubi pored beline koju dobijete, ostati neoštećeni.

Autor: Dr Nemanja Nešković - specijalista oralne hirurgije

Stomatološka ordinacija Nešković Dent
Majevička 24, Novi Sad
021 6338 596
065 8494 594
office@sebiadental.com
www.serbiadental.com