30. 12. 2018.

Zubni kamenac

Zubni kamenac

  Zubni kamenac nastaje mineralizacijom dentalnog plaka koji je jonskim vezama pripojen za gleđ zuba. Ovo zvuči kao velika nauka zar ne?  Ali stvar je veoma prosta…

Stomatološka ordinacija Nešković Dent


  Naime, sva ona mesta koja su nedostupna, ili teško dostupna za četkanje, bivaju vremenom prekrivena zubnim plakom. Ako se nastavi ovakav trend ,,pranja‚‚ zuba, taj dentalni plak, odnosno naslage na zubima bivaju mineralizovane i tada nastaje zubni kamenac. Najčešće preskočena mesta prilikom pranja zuba su unutrašnje površine donjih sekutića, kao i predeo gornjih kutnjaka. Nepravilnom tehnikom pranja zuba na ovim mestima, pogoduje i blizina izvodnih kanala pljuvačnih žlezda baš u predelu ovih kritičnih mesta.

Građa usne duplje - Nešković Dent, Novi Sad
Građa usne duplje

  Svaki dentalni plak obiluje mnoštvom bakterija koje se u njemu nalaze i koje utiču kako na zubnu gleđ, tako i na potporno tkivo zuba. Takve naslage mogu se ukloniti u kućnim uslovima (redovno i detaljno) pranje zuba, kao i korišćenje različitih tečnosti za ispiranje usta. Jednom kada se plak mineralizuje, on se mora ukloniti u ordinaciji uz pomoć ultrazvučnog aparata.

Zbog čega je bitno uklanjati kamenac ? 


  Kao što je već rečeno, u samom plaku , pa i kasnije u strukturi kamenca se nalaze bakterije. Nekako se nameće logičan odgovor, time vršimo prevenciju nastajanja različitih oboljenja - odnosno gingivitisa i parodontopatije (povlačenja desni), pa i zubnog karijesa.

Stomatološka ordinacija Nešković Dent
Majevička 24, Novi Sad
021 6338 596
065 8494 594
office@sebiadental.com

www.serbiadental.com