28. 12. 2018.

Kada i zašto nastaje karijes

Kada i zašto nastaje karijes? 


  Karijes predstavlja jednu od najčešćih bolesti savremenog čoveka. 

Stomatološka ordinacija Nešković Dent, Novi Sad

  Retki su oni koji nikada u životu nisu imali karijes. Podjednako se javlja i kod dece i kod odraslih, a uzroci nastajanja karijesa su vrlo jednostavni - bakterije iz zubnog plaka deluju određeni vremenski period i svojim kiselinama kao produktima aktivnosti demineralizuju zubnu gleđ.

Grafička građa zuba - Nešković Dent

Kako prepoznati karijes? 


  Najčešći simptomi su osetljivost zuba na nadražaje - slatko, toplo, hladno... Taj bol traje onoliko dugo koliko traje i nadražaj. Ali, u početku razvoja karijesa, dok je on još uvek u površinskom sloju, bol će biti minimalna, ili će izostati.

Zubarska ordinacija Nešković Dent, Novi Sad


  Daljim napredovanjem karijesa u dublje slojeve zuba, bol se srazmerno povećava. Tada dolazi do destrukcije dentinskog sloja koji je visoko osetljiv. U ovom stadijumu moguće su frakture zubne krunice, pošto gleđ koja se nalazi u površinskom sloju nema više čvrstu dentinsku potporu. Ovo je i najčešći razlog zbog kog se pacijenti obraćaju stomatologu rečima  "pukao mi je zub sam od sebe", ili "pukla mi je plomba".

  Zadatak stomatologa je da adekvatnim instrumentima ukloni svo karijesno izmenjeno zubno tkivo i da postavi plombu koja će u funkcionalnom i estetskom smislu zadovoljiti zahteve pacijenta.

Stomatološka ordinacija Nešković Dent
Majevička 24, Novi Sad
021 6338 596
065 8494 594
office@sebiadental.com
www.serbiadental.com