4. 2. 2019.

Kako odabrati pravu četkicu za zube ?


  Ljudi su od davnina vodili higijenu o svojim zubima. Prve četkice za zube napravljene su 1600. godine p.n.e. u Kini od svinjskih čekinja i bambusovog drveta, da bi 1938. godine bile napravljene četkice za zube kakve danas poznajemo .

  U moru četkica za zube, uvek smo u dilemi koju odabrati, da li tvrdu ili mekanu, da li električnu ili ne, sa silikonskim delom ili bez njega…


  Četkica za zube predstavlja osnovno sredstvo u održavanju higijene usne duplje, te je stoga posebnu pažnju potrebno posvetiti upravo odabiru one prave.

  Pre svega četkica treba da bude mekana, i tu se završava svaka polemika oko toga da li odabrati tvrdu, srednje tvrdu ili mekanu četkicu. 

  Mekana četkica sa što više tankih, najlonskih vlakana, efikasno će oprati i najnepristupačnije delove Vaših zuba, obuhvatiće  delimično i gingivalni sulkus, a to je deo između zuba i desni koje ga okružuju.

  Mekana četkica za zube, blagotvorno deluje i na Vaše zube i desni. Smanjuje mogućnost trošenja gleđi prilikom četkanja, što je veoma čest slučaj u praksi, kada se pacijenti javljaju sa klinastim erozijama, tj.defektima u predelu vrata zuba, a kao posledica upotrebe tvrde četkice za zube. Takođe recesije gingive, odnosno povlačenje desni sa pojedinih zuba, češće je kod pacijenata koji energično i grubo peru zube tvrdom četkicom.

  Dovoljan je samo lagani pritisak, i kružnim pokretima uklonićete sve naslage sa zuba.

  Tehnika pranja zuba sa mekanom četkicom je sledeća: Vlakna četkice treba da budu upravljena pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube, i polovina širine četkice treba da je na zubu, a druga polovina na desnima. Laganim kružnim pokretima, skoro pa vibrirajućim, prelazi se preko svih zuba, sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Dužina pranja zuba treba da bude u proseku od 2-3 minuta.
  Međutim velika razlika je u tome da li neko pere ili stvarno opere zube za 2-3 minuta.
Sebe možete kontrolisati upotrebom različitih sredstava na bazi Gencijane ili tabletica za prebojavanje dentalnog plaka, gde ćete vrlo lako uočiti koja su to mesta na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju prilikom pranja zuba.

  Kada nas pacijenti pitaju, dobro, a koja je to četkica za zube koju vi preporučujete, naš podgovor je bez sumnje CURAPROX CS5460, četkica koja ima 5460 ultra tankih i finih vlakana, na veoma maloj glavi, i koja dopire do najnepristupačnijih mesta.


  Svaka četkica za zube može ukloniti plak sa svega 2 odnosno 3 površine zuba. A šta je sa onim delovima skrivene od naših pogleda? Ove površine čiste se interdentalnim četkicama.

  Interdentalne četkice su, kao što im i sam naziv kaže, četkice koje se koriste za uklanjanje dentalnog plaka u međuzubnim prostorima. Cilindričnog su ili blago koničnog oblika, sa veoma finim vaknima , i razlikuju se u veličini, odnosno u poprečnom preseku. Njihova prednost u odnosu na zubni konac je u tome što pre svega ne povređuju papilu ( desni između dva zuba ) i što prijanjajući svoja nežna vlakna efikasno čiste celu bočnu površinu zuba.

  Prva iskustva pacijenata sa interdentalnom četkicom nisu bas najsjajnija, pacijenti se žale da im desni krvare. To krvarenje je posledica upale desni, i ono se svakodnevnim korišćenjem interdentalne četkice smanjuje na minimum za nedelju dana, a u potpunosti nestaje kroz dve nedelje. Potrebno je istrajati do kraja , a rezultati neće izostati. Vaše desni će Vam biti zahvalne!

  CURAPROX CPS interdentalne četkice za zube postoje u više tipova u zavisnosti od Vaših potreba, bilo da se radi o prirodnim zubima, krunicama i mostovima, čišćenju fiksnih proteza ili protetskih radova na implantima. Potrebno je u dogovoru sa stomatologom odabrati interdentalnu četkicu koja će odgovarati Vašim međuzubnim prostorima, obzirom da se svaki od ovih tipova četkice nalazi u više različitih veličina.  U naštoj stomatološkoj ordinaciji, sertifikovani predavači i instruktori CURAPROX-a , obučiće Vas o pravilnom održavanju oralne higijene i značaju primene mekih i interdentalnih četkica za zube .


Stomatološka ordinacija Nešković Dent 
Majevička 24, Novi Sad 
021 6338 596
065 8494 594
office@sebiadental.com
www.neskovicdent.rs